Locul în care Luceafărul poeziei românești și-a lăsat amprenta.

Locul în care Luceafărul poeziei românești și-a lăsat amprenta.

Fie că știți deja, fie că aflați abia acum, pe raza județului Botoșani se află Ipoteștiul, locul de care toți am auzit la orele de limba română din școală. Aici se află Casa Memorială ,,Mihai Eminescu!”, fiind transformată acum într-un muzeu memorial amenajat în casa în care a trăit poetul. Tatăl poetului era dintr-un sat din Bucovina, din zone Sucevei, numit Călinești. A decis că trebuie să treacă granița și a ajuns în Moldova, stabilindu-se în Ipotești, unde s-a și căsătorit cu Raluca Iurașcu, o fată ce provenea dintr-o familie aristocratică modovenească veche.Casa datează din vremea secolului al XIX-lea și avea trei camere principale, salonul familiei, biroul ocupat de tatăl poetului și dormitorul mamei și al fetelor ei. În aceeași zonă, mama poetului a cumpărat o bisericuță a familiei de la un om pe nume Murguleț, un lăcaș de cult ce datează din anii ’60 ai secolului al XIX-lea care include obiecte valoroase descoperite de-a lungul timpului. În spatele lăcașului se află mormintele soților Eminovici, Ralca și Gheorghe, dar și a doi dintre copiii acestora, Iorgu și Nicu.

Casa familiei Eminovici a fost restaurată în 1934, devenind în 1940 primul muzeu memorial dedicat poetului Mihai Eminescu. Lângă acest obiectiv se află și Casa Papadol,  o casă țărănească de epocă în stil moldovenesc, care a fost a ultimului proprietar al moșiei Ipotești , și anume a doctorului Papadopol. Acesta și-a donat casa statului, iar în prezent, în incinta sa se află Muzeul de etnografie al Centrului Național de Studii de la Ipotești. Acolo sunt expuse obiecte provenind din vechile gospodării țărănești, fiind casa în care Horia Bernea și-a pictat tablourile în taberele naționale de pictură de la Ipotești.

După cum fiecare profesor sau fiecare cunoscător aduce aminte că poetul se inspira foarte des în natură, așa vă spunem și noi. În aceeași zonă, nu departe de bisericuța familiei, de muzeul memorial, se află și lacul cu nuferi, unul din obiectivele principale din Ipotești. La doar patru kilometri de memorialul Ipotești se află pădurea Baisa, acolo unde este lacul cu nuferi, cunoscut ca fiind sursa de inspirație pentru poetul Mihai Eminescu în poeziile sale. Lacul și pădurea sunt des menționate în creațiile poetului, aducându-ne aminte de versuri precum Peste vârfuri trece lună/ Codru-şi bate frunza lin/ Dintre ramuri de arin/ Melancolic codrul sună.

Toate aceste obiective pot fi vizitate zilnic de către persoanele interesate să cunoască mai mult despre poetul Mihai Eminescu, despre rădăcinile sale, locul copilăriei sale și al inspirației pentru creațiile eminesciene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *