Alegerile prezidențiale din Moldova tocmai au început.

Alegerile prezidențiale din Moldova tocmai au început.

Cetățenii din Republica Moldova își exprimă astăzi votul cu privire la alegerea noului președinte al țării. Votul se desfășoară în plină pandemie, ținând cont de faptul că ultimele date furnizate de autorități arată că în ultimele 24 de ore au fost depistate 839 de persoane infectate. În total, în Republica Moldova sunt peste 76.000 de persoane confirmate pozitiv cu noul virus, iar 1.700 au decedat din cauza bolii.

În total, pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, candidează opt candidați, dintre care Igor Dodon, Renato Usatîi, candidați de stânga, iar Maia Sandu, Andrei Năstase, de dreapta. Trei dintre candidați sunt pro-Rusia, iar cinci sunt pro-europeni. În momentul de față, Maia Sandu este candidatul de dreapta cel mai bine cotat în ultimele sondaje. Aceasta a și ajuns în anul 2016 în turul doi al alegerilor prezidenţiale, unde a pierdut în faţa lui Igor Dodon la o diferenţă de doar patru procente, el câștigând cu 52% dintre voturi, iar Maia Sandu obținând 48%. Igor Dodon, actualul președinte al Republicii Moldova candidează independent la aceste alegeri, fiind susținut de către Partidul Socialiștilor. La momentul actual, el este candidatul cel mai bine cotat în sondaje, urmat de Maia Sandu.

În România vor fi deschise 13 secții de votare pentru moldoveni, iar fiecare secție va dispune de trei sau cinci mii de buletine de vot. Printre județele în care sunt deschise astfel de secții se numără București, Iași, Brașov, Suceava, Sibiu, Oradea, Cluj Napoca, Timișoara, Constanța, Bacău sau Galați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *